Уједињена Србија > Вести > Доња Градина – Дан сећања на жртве Јасеновачких логора

Доња Градина – Дан сећања на жртве Јасеновачких логора

22. априла 2012. године,  67 година од почетка пробоја преосталих логораша, у Доњој Градини је одржан парастос жртвама Јасеновачких логора. Група младих људи, окупљених око организације „Уједињена Србија“, и ове године је организовала одлазак у Доњу Градину, локацију где је вршено масовно и организовано истребљивање српског, ромског и јеврејског народа.

 

 

 

Групу из Београда је сачекала топла добродошлица гимназијалаца из Градишке, који су се потрудили да буду прави домаћини овогодишње посете студената и омладине из Београда. Субота је искоришћена за упознавање са малим градићем на обали Савe, и дружење. Предвече су чланови удружења присуствовали меморијалној академији у Козарској Дубици, којом је обележено сећање на тешке дане страдања, када је овим крајем управљала Независна Држава Хрватска.

 

У недељу су Валентино Поповић и Аљоша Филиповић, испред организације „Уједињенa Србијa“ положили венац на спомен подручје Доњa Градинa, заједно са осталим делегацијама. Потом се присуствовало парастосу, које је држао владика Јефрем са свештенством, и молитвaма представника јеврејске и ромске заједнице. Након тога су уследиле кратке беседе високих званица. По завршетку церемоније, студенти су посетили и манастир Моштаницу.

 

Пуни утисака и са жељом да поново дођу и оживе сећање на огромну жртву и страдање које је преживео православни народ на подручју Независне Државе Хрватске, чланови организације су се у вечерњим сатима вратили у Београд.

 

Информативна Служба Уједињене Србије,

25.04.2012.

ujedinjenasrbija.rs