Уједињена Србија > Вести > Форум Селигер 2012

Форум Селигер 2012

Лепа традиција је настављена и ове године. Четврти пут за редом, Уједињена Србија је присуствовала сверуском образовном омладинском форуму „Селигер“. Форум Селигер пружа огромне могућности младим људима. Оно што повезује све учеснике је друштвени активизам. Огроман број људи, углавном студената, из разних крајева Русије, који долазе из различите традиције и културе, од Европе до Азије, са различитим политичким ставовима, се нашло на једном месту. Ту су могли, пре свега, да усаврше своје способности, да науче много нових ствари, који ће им користити у даљем животу, а такође, да се и добро проведу, упознају много људи, сличних и различитих од себе и својих пријатеља.

 

Форум Селигер је организован у четири тематске смене које трају по недељу дана. Једини странци у смени Политика и друштвене организације су били Срби. Прихваћени смо, као и сваке године, веома топло и пријатно. Упознали смо много људи који су долазили у Србију, као и оне који би волели да дођу на неки сличан форум у Србији. Тешко нам је било да им објаснимо зашто наша држава до сада није показала интересовање да организује нешто слично у Србији.

 

Живот се одвија у природном окружењу, спава се у шаторима, у боровој шуми, поред језера. Ватра се ложи читавог дана, да увек има вруће воде за чај или кафу. Веома се поштује сатница и правила, којих има доста. Тачно се зна када почињу часови, када је време да се обедује, када време одмора и разоноде, а када почиње провод. Лекције су веома занимљиве, велики је избор тема и предавача. Интерактивне су, и одвијају се у малим групама, тако да се лако, кроз примере, усвајају нова знања и вештине. Поподне су класична предавања, које држе најбољи стручњаци, или јавне, утицајне личности. Традиционално, једно предавање, или можда је боље рећи разговор са учесницима, одржи и председник, или премијер Руске Федерације. Тако да смо имали прилике да видимо, и чујемо, и председника Руске Федерације, Владимира Путина. Био је толико љубазан, да нам је дао реч, да се чује и глас и питање из Србије. После јавног наступа, док је обилазио различите омладинске делегације, и упознавао се са функционисањем форума, искористили смо прилику да се сликамо и поздравимо са њим.

 

Радосни и пуног срца смо се вратили у Србију, богатији за нова пријатељства и познанства, са знањем да постоји један народ, који је сличан нама, и који нас искрено воли и поштује.

 

Погледајте фотографије са Селигера 2012

ujedinjenasrbija.rs