Уједињена Србија > Вести > ФОРУМ ВЛАСИНА – 2019

ФОРУМ ВЛАСИНА – 2019

„Уједињена Србија“ је омладинска организација која је настала на Факултету безбедности Универзитета у Београду 2008. године. Кроз своју кратку, али креативну историју, урађено је много на образовању, мобилности и подизању капацитета  младих из Републике Србије и Републике Српске за омладински активизам, те  организован велики број културних, спортских, међународних, еколошких и хуманитарних пројеката.

Дугогодишњим радом, делатност нашег удружења се ширила. Промоција омладинског активизма, нарочито у унутрашњости Србије ван Београда, представља мисију постојања нашег удружења. До сада је организован низ семинара едукативног и спортско-рекреативног карактера за више хиљада студената и средњошколаца.

Неки од најпопуларнијих пројеката су: „Косово и Метохија је душа Србије“, „Искреним даром до дечијег осмеха“, „Форум младих лидера“, пројекат интернационалне сарадње са студентима из Русије „Млада Дружина“, „Снага младих лидера“,  „Омладински форум Власина 2015-16-17-18-19“, „Знањем до победе“, „Најлепше српске речи се пишу ћирилицом“ и многи други.

Форум Власина први пут је организован у хотелским условима на Власинском језеру 2014 године, био је пилот пројекат и репер организаторима, а покретачима идеје да је окупљање великог броја активних младих на једном месту без употребе и промоције штетних  психоактивних супстанци у Србији ипак могуће.  Форум је те године окупио око 70 учесника претежно студенте са Косова и Метохије.

Међутим јако је важно за све читаоце извештаја напоменути да идеја о покретању оваквог Форума траје од 2008 године и првог семинара који смо организовали под називом „Косово и Метохија је душа Србије“ на Копаонику у дому ученика „Машинац“. Семинар је окупио око 100 средњошколаца.

Са ове временске дистанце могу слободно да кажем, најбоље средњошколце Србије и Републике Српске који данас свој таленат доказују свакодневним активностима у многим сферама друштвеног живота, већина у Србији а појединци у иностранству. Циљ таквих пројеката је био да се изгради идеолошка подлога за идентитет српског младог човека.

Генерације младих људи који су рођени у Србији били су сведоци стравичних догађаја, распадања држав

2015. Године коначно организујемо први омладински Форум у потпуно  природном окружењу у ком је учествовало око 120 учесника од тога 50 лидера/представника студентских и омладинских организација на ком смо заједничким радом дошли до генералног закључка да су Форуми оваквог формата неопходни младима у Србији како би добили шансу да путем различитих предавања, радионица, обука стекну другачије искуство, унапреде своје компетиције а уједно покажу своје таленте и вољу за даљи активизам у локалној заједници.е, до моралног , економског, политичког, војног, културног и сваког другог посрнућа нашег друштва. Требало је нешто по том питању предузети. Када се узме у обзир услови у којима смо промовисали здраве стилове живота, можда нисмо много тога урадили, али јесмо бар нешто. То нешто се види по резултатима које постижу и настављају полазници наших образовних пројеката као и самостални наставак активности у својим локалним заједницама.

Форм представља  место окупљања активних младих људи из Србије и региона. Овогодишњи Форум  Власина 2019  био је организован у периоду од 15 до 22 јула 2019. Године и окупио је 250 учесника из 5 земаља, Хрватске, Македоније, Бугарске, Црне Горе и Босне и Херцеговине 10 волонтера и 15 предавача из Србије и Републике Српске, Косова и Метохије

Нека од многобојних предавања и радионица биле су; Мониторниг квалитетата воде, Оглашавање на друштвеним мрежама, Технике брзог читања, књижевне вечери и многе друге.

Полазна идеја Форума „Власина“ била је потреба да на једном месту, једној платформи окупимо омладинске активисте који ће имати прилику да се представе широј заједници у којој делују (омладински сектор), да се повежу са другим актерима и организацијама, промовишу своје пројекте и деловање, изложе реалне проблеме на које наилазе у току деловања, поделе своја решења и предлоге, добију нове информације, примењена знања и вештине.

Такође, сам догађај у виду омладинског кампа реализован је у атрактивн

ој и динамичној форми тако да готово по правилу привуче  већи број младих и на тај начин промовише вредности активног и здравог стила живота, како у индивидуалном, тако и у друштвеном смислу.

Генерални закључак и утисак учесника Форума јесте да се овакви пројекти наставе те да се унапреде сви аспекти у вези Форума, а наш апел надлежним, ресорним институцијама је да нас подрже како би усавршавали и развијали овакав формат Форума у Србији.

Надамо се да ћемо  у скорој будућности ипак успети да организујемо инострану смену на Форуму где би учествовало око 1 000 активних младих са различитих меридијана. Тешко је у овом тренутку објаснити какве би позитивне ефекте за Србију имала организација таквих догађаја.

Користимо прилику да се захвалимо свим државним институцијама, компанијама, људима добре воље, предавачима, учесницима, а посебно организационом тиму и волонтерима који су показали многе добре особине и вештине, али једну свакако издвајамо.

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова суфинансирала je пројекат.

Показали су спремност да се суочавају са проблемима, те да их на адекватан начин решавају.

Aлександар МишковићС поштовањем, Заменик председника

064/27-97-098

 

У Београду, 05.12. 2019. године

ujedinjenasrbija.rs