Уједињена Србија > Вести > Извештај са акције „Очистимо прилазе Панчевачком мосту“

Извештај са акције „Очистимо прилазе Панчевачком мосту“

У суботу, 15.10.2011.године, двадесетак чланова омладинске организације Уједињена Србија, углавном студената и средњошколаца, искористили су леп јесењи дан да изведу још једну еколошку акцију на терену. Овај пут је на реду било чишћење Београда, општине Палилуле, са обе стране Панчевачког моста. Акцију је подржало Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, које је обезбедило џакове и рукавице за рад, као и ЈКП Градска чистоћа, која је уклонила сакупљени отпад.

Окупљање је било код OMV пумпе на Зрењанинском путу, у договорено време. Направљена је подела у три групе, и кренуло се на посао. Две групе су кренуле ка Панчевачком мосту, са једне и са друге стране Зрењанинског пута, а трећа је кренула у супротном правцу. Са стране OMV пумпе у правцу ка мосту очишћене су две депоније. Велика депонија, која је делимично очишћена, се налази дуж канала, недалеко од пумпе. То је велика, вишедеценијска депонија, и доста смећа је покривено травом и слојем земље. Терен је неприступачан, због воде у каналу. На тој локацији је скупљено око 25 кубних метара отпада. Друга депонија се налазила око аутобуске станице испод надвожњака који води на мост. С друге стране улице, велика депонија се налазила на аутобуској станици код Метроа, и у каналу у близини станице. Поред тога, очишћена је и депонија код првог аутобуског стајалишта из правца Панчева, која је направљена бацањем смећа преко ограде у двориште неке од фирми. На местима где су биле депоније су постављена обавештења да је бацање смећа забрањено законом. Све укупно сакупљено је преко 120 кубних метара отпадног материјала, углавном пластичне и стаклене амбалаже, картона, лименки, папира, кеса, али је било ту и сунђера, најлона, кадица, саксија, папуча, патика, лопти, рекета, …

Пролазници су били затечени акцијом, јер средства јавног информисања нису обавестила јавност о овој акцији, и реаговали су на различите начине. Углавном су мислили да је у питању предизборна кампања, или посао преко омладинске. Са неверицом су посматрали ову омладину када су добијали објашњење да акцију изводи невладина, омладинска организација, којој мотивација није новац, него идеја да треба живети у здравој средини, чистој, и да то зависи и од нас самих, а не само од трећих лица, било државних институција, или светске заједнице. А каква је ситуација у друштву, најбоље говори чињеница да је један старији господин покушао да нам однесе материјал за рад, кесе и рукавице, а на једној депонији је већ то вече било уклоњено обавештење о забрани бацања смећа.

Акција је изведена у веселој и лепој атмосфери, уз осмех и добро дружење, како само и приличи оваквој омладини, најбољим ученицима средњих школа и најбољим студентима универзитета.

Чланови организације се посебно захваљују грађанима који су подржали акцију, и позивају их да се и они прикључе у наредним акцијама чишћења Србије. Такође позивају и средства јавног информисања да више извештавају о оваквим активностима омладине, чиме би мотивисали и покренули Србију на размишљање о заштити животне средине, као и на конкретне акције да нам држава, град, излетиште, улица, двориште, буде лепше место за живот.

Информативна служба Уједињене Србије

Линк ка фото галерији (24 слике)

 

ujedinjenasrbija.rs