Уједињена Србија > Вести > Извештај са акције „Очистимо реку Рашку“

Извештај са акције „Очистимо реку Рашку“

Чланови организације „Уједињене Србије“, у сарадњи са „Друштвом младих уметника Рас“ из Новог Пазара1, 04.10.2011. године, организовали су и извели еколошку акцију скупљања и уклањања отпада са популарног излетишта у близини Новог Пазара. Акцију је подржало Министарство животне средине и просторног планирања са својим представницима из организације „Очистимо Србију“2. У акцији су учествовали још и представници еколошке организације „Еко путокази“ из Рашке.

Излетиште се налази непосредно поред манастира Сопоћани, у дивној шуми, на самом извору реке Рашке. Из стене, покрај које се налази систем од неколико пећина, у виду водопада, настаје ова прелепа река чију пречишћену воду користе грађани Новог Пазара за пиће. Недалеко одатле је некада постојала мини хидроцентрала, која је снабдевала Нови Пазар електричном енергијом. На то указује неколико трошних објеката и мало вештачко језеро са невероватно прозирном водом којој околне шуме дају прелепу зелену боју.

Захваљујући младим ентузијастима, који знају да цене природне лепоте, ово излетиште сада има пристојнији изглед. Али проблем остаје, јер не постоје на тој локацији канте и контејнери где би мало савеснији излетници могли одлагати свој отпад, те апелујемо на Министарство животне средине и све одговорне у општини Нови Пазар да се, што је пре могуће, ангажују по питању овог проблема.

 

 

 

Линк ка одговарајућој фото галерији (28 фотографија)

 

—————————————–
1: Од гуме до јакне : Регионална Радио Телевизија Нови Пазар

2: Чишћење излетишта у близини Новог Пазара : Министарство животне средине и просторног планирања, Акција „Очистимо Србију“

 

ujedinjenasrbija.rs