Уједињена Србија > Вести > Извештај са семинара „Лепа реч – гвоздена врата отвара“ 15-18.07.2013. у манастиру Милешева

Извештај са семинара „Лепа реч – гвоздена врата отвара“ 15-18.07.2013. у манастиру Милешева

Семинар „Лепа реч – гвоздена врата отвара“ одржао се у периоду 15-18. јула ове године у манастиру Милешева. Награђени средњошколци и студенти за писање литерарног рада на тему Косово и Метохија имали су прилику да чују различита предавања (Да ли смо се одрекли Косова, Морални карактер Kосовске битке, Ћирилица, Да ли је Косово једина српска рана, 800 година Милешеве, предавање о историјату задужбина на Косову и Метохији, предавање о значају породице и косовском завету, Задужбинарство код Срба, Страдање српског народа кроз историју). Након сваког предавања учесници су учествовали у дискусији на задату тему, а учешће у дискусији често је узимао и владика Филарет. Семинару је присуствовао и наш познати песник Добрица Ерић, који је присутнима читао стихове из своје нове књиге Бројанице из Грачанице, а и рецитовао песму Мајко Милешева. Богат културно-уметнички програм обележио је боравак у Милешеви. Учесницима су се представили дечији хор Краљ Владислав, културно-уметничко друштво Душаново царство из Пљеваља, културно-уметничко друштво Штаваљ из Штавља, гуслари Васо Ђоновић и Милош Шћепић, фрулаш Дарко Прелић, етно-група Верем из Пријепоља, Јасмина Стојиљковић, Оркестар Ивана Ђендића из Нове Вароши. Одржана је и радионица о масовним медијима, као и предавање Тесла и Његош - два српска генија.

Свако јутро учесници су присуствовали Светој литургији; одржан је акатист посвећен Светом Сави и парастос жртвама пострадалим на Косову и Метохији (од 1389. до данас).

У свечаном делу програма за трећи дан организована је и подела похвалница и монографија са тридесет најбољих радова учесницима Семинара, као и проглашење победника. Најбољима је награде уручио господин Мирко Крлић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију. За три најбоља рада одабрани су:

прво место: Милица Ковачевић, Гимназија и средња стручна школа, Источна Илиџа, за песму На убаву, на пољу Косову;

друго место: Марија Јовановић, Ваљевска гимназија, Ваљево, за рад Косово и Метохија;

треће место: Рајна Цветковић, Гимназија „Жарко Зрењанин“, Врбас, за рад Косово и Метохија.

Гостољубиво свештенство спровело је учеснике кроз Манастирску ризницу, библиотеку, свечане сале, излажући историјат Милешеве; посебан утисак оставила је фреска Бели Анђео.

На одласку, владики Филарету уручен је цртеж манастира Милешеве, са стиховима, направљен од стране учесника.

Учесници Семинара уживали су у тродневном боравку у Милешеви, слушајући и учествујући, дружећи се.  Још једном доказано је колико квалитетну омладину имамо.

За крај, велику захвалност дугујемо монаштву и свештенству манастира Милешева на гостопримљивости, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Канцеларији за Косово и Метохију, Штампарији Стојановић, волонтерима и члановима тима без којих овај пројекат не би био успешан, као и свим учесницима пројекта.

 

Информативна служба

Уједињене Србије

 Линк ка одговарајућој фото галерији

 

 

 

 

 

 

ujedinjenasrbija.rs