Уједињена Србија > Вести > Извештај са семинара „НАШЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА“ 05.-08.10.2009.

Извештај са семинара „НАШЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА“ 05.-08.10.2009.

„НАШЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА“
05.-08.10.2009.
Копаоник, дом ученика „Машинац“

Извештај са семинара

У организацији студентске добротворне организације „Уједињена Србија“ у периоду од 05.10. до 08.10. 2009.године у дому ученика средњих школа „Машинац“, на Копаонику, одржан је семинар под називом „Наше Косово и Метохија“.

Основна тема о којој је било речи на семинару била је : Значај Косова и Метохије са историјског, религијског, економског и безбедносног аспекта.

У својству предавача на семинару учествовали су: проф др Дарко Трифуновић, проф Зоран Чворовић и проф Миленко Бодин, иначе професори на Факултету безбедности у Београду.

На семинар су позвани као почасни гости представници Српске Православне Цркве, Министарства просвете, Министарства за Косово и Метохију, Министарства за дијаспору, министарства вера, Министарства за омладину и спорт, као и истакнути чланови САНУ-а, Београдског универзитета, директори и професори средњих школа и многи други.

Своју добру вољу и жељу за сарадњу показали су доласком на семинар епископ хвостански Атанасије Ракита, епископ рашко-призренски Артемије, начелник за културу у Министарству за Косово и Метохију, као и други представници Српске Православне Цркве.

Основни циљ семинара је био да се награде ученици средњих школа са територије Србије и расејања који су учествовали на литералном конкурсу на тему „Косово и Метохија је душа Србије“ и чији су радови објављени у монографији. Имајући у виду да долазе из различитих крајева Србије и из расејања, намера је била и да се сви они упознају, друже, а самим тим и поделе своје ставове на тему очувања Косова и Метохије.

Семинару је присуствовало око седамдесет учесника : педесет-ак награђених ученика из целе Србије и ближег расејања, као и студенти са Факултета безбедности и других факултета Универзитета у Београду који су се ту нашли у својству волонтера.

Програм семинара чинили су: предавања професора са Факултета безбедности, радионице и дебате у којима су ученици имали прилике да учествују и искажу своје мишљење, шетња и упознавање са националним парком „Копаоник“ као и вечерња дружења учесника.
Трећег дана семинара одржана је и свечана додела награда на којој су се учесницима обратили епископ Атанасије Ракита и епископ рашко-призренски Артемије. Свим учесницима уручене су захвалнице и монографије литералних радова на поклон, као и награде Српске Православне Цркве, Фондације „Браћа Карић“ и Факултета безбедности. Такође, прочитана су и прва три награђена литерална рада.
Вечерњи часови су провођени у кругу дома ученика где су ученици имали прилику да слободно време искористе играјући стони тенис, друштвене игре а такође су организоване и караоке. Евалуација семинара, која се састојала из неколико питања на која су ученици последњег дана могли да одговоре и оцене целокупну организацију семинара, показала је да су највеће замерке биле упућене томе да је четири дана семинара мало а највеће су похвале биле упућене волонтерима „Уједињене Србије“ са којима су ученици имали највише контакта и могли да им се обрате за било шта.
Семинар се завршио са склопљеним многобројним пријатељствима, са доста новостеченог знања о Косову и Метохији на основу предавања и са надом да ће се опет окупити сви заједно како би поновили једно предивно четвородневно дружење.

ujedinjenasrbija.rs