Уједињена Србија > Вести > НОВО САОПШТЕЊЕ

НОВО САОПШТЕЊЕ

Уједињени у чему и око чега господо из Опозиције? Срам Вас било! 

Медијима у последње време кружи прича да ће опозиција окупљена око странке слободе и правде Драгана Ђиласа наступити под именом Уједињена Србија – Здравко Понош. Као грађани ове земље и сами смо били изложени раду странака које су данас опозиција, а које данас желе да се представљају као покрет који заговара уједињење свих грађана око суштинских питања. Да ли је баш тако видећемо у наставку!

Центар за координацију Уједињена Србија као нестраначка организација, а првенствено удружење младих од свог оснивања 2008. године упорно заговара јединство по суштинским питањима. Повод за оснивање Уједињене Србије било је једнострано проглашење независности Косова која представља преседан у међународном праву које иако предвиђа право једног народа на самоопредељење предност треба да даје државном суверенитету.

Упорно од деведестих година до данас сведоци смо двоструких стандарда и једностраном тумачењу међународног јавног права, увек на штету српског народа од стране међународне заједнице. Као да се тиме остварају жеље Адолфа Хитлера који је српски народ презирао сматрајући га јединим државотворним народом на Балкану и који је једино у Србији успоставио непосредну власт окупационих снага како би укинуо било какве елементе државности српског народа. Тај принцип по којем Срби за разлику од других балканских народа Бугара, Хрвата, Албанаца заслужују другачији третман, међународна заједница западно од германско-словенске границе је доследно примењивала од деведесетих година па све до 2008.

Удружење Уједињена Србија основали су 2008. године студенти Факултета безбедности, али су се убрзо прикључили и студенти Правног факултета, Економског и Филозофског. Без обзира на своја идеолошка уверења сви су били уједињени око једног суштинског проблема, а то је двоструки стандард примењен према српском народу којем међународна заједница 90-тих година нија признавала право на самоопредељење и предност давала суверенитету новоформираних држава на простору бивше Југославије. Србима преко Дрине није било признато право на самоопредељење и њихова жеља да остану у државно-правном јединству са остатком своје нације, тада кроз државу која се звала Југославија.

Међународна јавна заједница је само једним потезом оловке укинула државу коју су српски народ у првом светском рату и југословенски народи (највише српски) у другом светском рату платили невиђеним људским губитцима у историји човечанства. Међународна заједница је констатовала да Југославија више не постоји и да су њене наследнице шест, а не седам република бивше Југославије. Српски народ је своје право на самоопредељење црпео и из права државног суверенитета признајући Југославију као своју једину државу, а уследило је грубо кршење међународног права где је Југославији укинут суверенитет, а српском народу право на самоопредељење.

У догађајима из 2008. године били смо сведоци признавања права на самоопредељење албанском народу на штету суверенитета Републике Србије, једине наследнице СР Југославије чије је Косово резолуцијом 1244 било неотуђиви део. Разочарани оваквим третманом српског народа студенти различитих уверења демократских, либералних, либертаријанских, социјалистичких, националних и конзервативних уверења ступили су слободно и отворено у наше удружење које никоме није ускратило могућност да слободно испољава своје политичке ставове, али са предусловом указивања на лицемерје међународне заједнице.

Ми не ускраћајемо право да се и други политички покрети уједињују око суштинских питања и колико видимо суштински проблем опозиције данас је Александар Вучић и његова смена. Све наравно упаковано у некакву борбу за демократију у којој сматрају да је Александар Вучић једина препрека за спровођење неометаних демократских процеса у земљи. Оно што нама смета јесу поздрави из редова опозиције Аљбину Куртију који отворено позива на стварање Велике Албаније и кокетирање са политичким круговима који настављају отимачину и лоповлук овлашћења Републике Српске гарантованих Дејтонским мировних споразумом. Ми смо нестраначка организација и своје симпатије не поклањамо ни једној страначкој политичкој опцији. Наша политичка средства су хуманитарни рад, рад на просвећивању свих грађана Србије без обзира на веру и нацију и јасна одређеност према међународном праву, према националним питањима, идентитетским, просветним, безбедносним, геополитичлим и економским питањима Републике Србије.

Иако се до сада нисмо политички одређивали од самог почетка наша политичка позиција је била јасна. Уцеловљење свих либералних, социјалистичких и конзерватних идеја базиран на узајамном поштовању различитости. Чврсто стојимо на поштовању три најважнија документа српске политике: 1) Устав Републике Србије 2) Резолуција 1244 и 3) Дејтонски мировни споразум.

Они који на овим основама са нама желе да се уједињују добродошли су. Али у искреност српске опозиције отворено сумњамо и забрањујемо јој да се представља под нашим именом. Српска опозиција окупљена око странке Драгана Ђиласа у својим редовима окупља људе двоструких стандарда и људе који су у прошлости отворено радили на слабљењу политичких позиција Србије и интереса српског народа. По истом принципу којим они сматрају да је Александар Вучић препрека за спровођење неометаних демократских процеса у земљи, ми сматрамо да је управо српска опозиција кључни проблем српске демократије.

Свођење такве петоколонашке опозиције на малу групицу без икакве вредности нас је на последњим изборима радовало и камо среће да је опозицији то био сигнал да се озбиљније позабави конкретним политичким питањима у којима се балкански простор данас налази. Није тајна да нам понекад сметају политички ставови власти у којим се говори о некој размени територије и промени балканских граница. Међутим морао искрено признати да се Власт није конкретно одредила по том питању, па самим тим немамамо ни ми шта да се конкректно одређујемо према власти. Са друге стране поздрављамо конкретне кораке на економском препороду земље и промоцији јединства српског народа и већу повезаност са матицом.

Средства наше политичке борбе ће остати хуманитарни рад и едукација, али не искључујемо могућност учествовања на изборима уколико приметимо да је за то сазрело време. Политички ехо који долази са запада и из нама најближе Словеније којом се српском народу нуди присаједињење Републике Српске у замену за признање независности Косова на нас нема никаквог ефекта. Ми не желимо да мењамо своје за своје. Били они Срби јужно од Ибра или Срби западно од Дрине, изговарали 2 или 7 падежа, изговарали млеко или млијеко, матица их никада неће оставити на цедилу.

Наша политичка позиција је јасна, подржана међународним јавном правом – поштовању суверенита и права народа на самоопредељење, и оличена у формули:

„Косово је Србија.

Српска је Босна и Херцеговина.“

„Више од аутономије. Мање од независности.“

Инфо Служба УС

 

ujedinjenasrbija.rs