Уједињена Србија > Вести > Промоција књиге „Косово и Метохија је душа Србије“

Промоција књиге „Косово и Метохија је душа Србије“

Студентска добротворна организација „Уједињена Србија“ Вас позива на промоцију књиге у којој су садржани најбољи литерарни радови са конкурса „Косово и Метохија је душа Србије“.
Промоција ће се одржати у понедељак 23. новембра 2009. године са почетком у 18 часова у крипти Цркве Светог Марка у Београду.

Више о организацији и пројекту „Косово и Метохија је душа Србије“

Студентска добротворна организација Центар за координацију „Уједињена Србија” је невладина, нестраначка, непрофитна у свом остваривању циљева и задатака усвојених статутом ове организације који је правно одобрен и верификован од Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Потекла са Факултета безбедности Универзитета у Београду 2008. године, данас окупља студенте Београдског и Новосадског Универзитета. Повод окупљања студената и оснивање ове организације било је нелегално самопроглашење „Косова”, а узроци и разлози су дубљи и тичу се реалне и конкретне подршке младим колегама и вршњацима који су остали да живе на Косову и Метохији, а који су данас смештени у малим еклавама (гетоима, за које смо мислили да су у 21. веку давна прошлост).

Мисија постојања организације је пружање хуманитарне, психо-социјалне и сваке друге помоћи као и подршке, превасходно, омладини која се већ десет година налази у јако тешкој ситуацији, а за то ни најмање није крива нити је заслужила то што јој се дешава. У досадашњим напорима урађене су многе конкретне активности како би се овој популацији олакшао живот, а огледају се у новчаним донацијама, храни, одећи, лековима, колективним одласцима, заједничким дружењима, спортским активностима као и многим другим. Поред ових, студентска добротворна организација се бави и алармирањем светске и домаће јавности о кршењу права над Србима и осталим неалбанцима на Косову и Метохији, а то чинимо кроз многобројне трибине, семинаре, предавања и изложби фотографија широм Републике Србије и региона који за циљ имају ширење истине о јако тешком животу српске омладине на Косову и Метохији.

Обзиром на горе наведено, изашли смо са новим пројектом под називом “Косово и Метохија је душа Србије” који је подразумевао расписивање наградног конкурса за најбоље литерарне радове на истоимену тему. Конкурс је обухватио све средње школе на територији Републике Србије као и ближе дијаспоре тј. региона. Циљ пројекта је повезивање младих тинејџера по питању очувања Косова и Метохије у саставу Републике Србије као и неговање, развијање и унапређивање сопствене традиције, културе и историје. У овом пројекту учествовали су Српска Православна Црква, министарство за Косово и Метохију, министарство просвете, министарство вера, министарство дијаспоре, министво за спорт и омладину Републике Србије као и Факултет безбедности. Аутори најбољих сто радова били су награђени четвородневим семинаром на Копаонику на тему „Наше Косово и Метохија“ који је одржан у периоду од 5. до 8. новембра. Ученици су учествовали на многобројним дебатама на теме које се тичу очувања сопствене традиције, културе и историје. Учесници овог семинара били су у прилици да чују предавања професора са Београдског Универзитета, на којима се Косово и Метохија сагледало се религијског, безбедносног и историјског значаја. Овом семинару присуствовали су и црквени великодостојници као што су Епископ Рашко-Призренски Артемије и Епископ Хвостански Атанасије. Награђени литерарни радови чине књигу „Косово и Метохија је душа Србије“.

ujedinjenasrbija.rs