Уједињена Србија > Вести > СЕМИНАР „ЛЕПА РЕЧ – ГВОЗДЕНА ВРАТА ОТВАРА“ 2013

СЕМИНАР „ЛЕПА РЕЧ – ГВОЗДЕНА ВРАТА ОТВАРА“ 2013

Обавештавамо вас да ће се семинар „Лепа реч – гвоздена врата отвара“ ове године одржати у Манастиру Милешева у периоду од 15. до 18. јула 2013. године.

Од награђених учесника се очекује да своје присуство на семинару потврде до среде 10.7. у 20:00, СМС-ом на бројеве телефона: 060 570 00 77 и 066 521 18 25.

Учесници ће бити смештени у конацима манастира, распоређени у двокреветне собе, а обезбеђена је и храна у виду доручка, ручка и вечере.

Информације о одласку и повратку са семинара биће накнадно објављене.

Манастир Милешеву oсновао је краљ Владислав , син краља Стефана Првовенчаног, а унук Немањин. Зидање и сликање Милешеве може се ставити у доба између 1219. i 1235. године. Милешевска црква је посвећена Вазнесењу Господњем. Рука Светог Саве чува се у олтару Вазнесењске цркве,  а део шаке налази се у ћивоту где су почивале мошти  Светог Саве.  Штап Светог Саве се чува  у ризници манастира. Обе ове светиње остале су сачуване пожртвовањем милешевских монаха. У Световазнесењском милешевском храму је и ћивот  са моштима свештеномученика Нестора милешевског, игумана манастира.

Милешевске фреске  представљају врхунске домете ликовне уметности српског средњег века. Најпознатија милешевска фреска свакако је Бели анђео. Бели анђео је део композиције Мироноснице на Христовом гробу и спада у најпознатије фреске Србије, али се убраја и у велике домете европског сликарства. Сматра се једним од најлепших радова српске и европске уметности средњег века. Осим Белог анђела треба свакако поменути и милешевску Богородицу са вретеном из композиције Благовести.

Имамо јединствену прилику да лично доживимо делић наше богате историје. Видимо се у Милешеви!

ujedinjenasrbija.rs