Уједињена Србија > Вести > „Срцем за срце Србије“ Подела новогодишњих пакетића за децу са Косова и Метохије

„Срцем за срце Србије“ Подела новогодишњих пакетића за децу са Косова и Метохије

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, омладина „Уједињене Србије“ и огранка из Градишке, Републике Српске и Аранђеловца посетила је малишане на Косову и Метохији у периоду од 12. до 15. јануара 2012. године и поделила новогодишње пакетиће (слаткиши, школски прибор, играчке, књиге и још много тога). План пута је био да се поделе пакетићи и хуманитарна помоћ и обиђе Грачаница, Гуштерица, Штрпце, село Севце, Зочиште, Велика Хоча, Ораховац, манастир Високи Дечани и Пећка Патријаршија… Планирано је, такође, да се иде и у Призрен, међутим, због километарске колоне возила и недостатка времена, а предстојало нам је да обиђемо још много деце, то није реализовано.
Најпре је у преподневним часовима истоварен шлепер од 20 тона хуманитарне помоћи (жито, брашно, шећер, уље, кукуруз, пасуљ, пиринач, кромпир, хигијена, гардероба…) коју је сакупила омладина из Градишке и Источног Сарајева. Хуманитарна помоћ је додељена хуманитарној организацији „Мајка девет Југовића“ из Грачанице. Даље је настављено са поделом пакетића у основној школи „Краљ Милутин“, у обданишту у Грачаници, породиљама и особљу у болници „Симонида“ и хуманитарна помоћ породици Савић у селу Прековце. Више од 50 људи је прву ноћ било смештено у Доњој Гуштерици, „Марков конак“, где је и дочекана Православна Нова година. Другог дана, пакетићи су подељени у Старо Грацком и Готовуши те се наставило путем Штрпца где је у основној школи „Рајко Урошевић“ у Готовуши, радост због новогодишњих пакетића осетило више од 120 малишана, а затим и у оближњем селу Севце, школа „Шарски одред“ где је подељено око 100 пакетића. Успут, три кутије књига (170 наслова пута два) је донирано библиотекама у средњој школи „Јован Цвијић“ у Штрпцу, основној школи „Шарски одред“ у Севцу, основној школи „Стаја Марковић“ у Штрпцу.
Пут је даље настављен за Зочиште где смо присуствовали бденију у манастиру Светих Козме и Дамјана, а затим за Велику Хочу и Ораховац где су подељени пакетићи а људи били распоређени код мештана другу ноћ. Није изостављен ни већ традиционални провод са омладином Ораховца у клубу „Ребека“. После прелепих искустава, ујутру око 8 часова присуствовали смо величанственој Литургији у манастиру Високи Дечани. Као и увек, гостољубиво монаштво је са благословом Његовог преосвештенства Г. Теодосија, спремило богату трпезу за, већ помало уморне, посетиоце. Последње стајалиште је била Пећка Патријаршија, послужење које је спремило сестринство, потом и повратак.
Морамо да напоменемо да су на улазу Мердаре задржали троје људи из Републике Српске који нису имали са собом пасоше јер нико није ни знао да су им потребни, обзиром да је то све Србија и даље, ако се не варамо… Они су на крају пуштени после вишечасовних договора и пут је прошао даље без било каквих већих компликација.
Захвалићемо се још једном Министарству за Косово и Метохију, Математичком факултету Универзитета у Београду, компанији Naftachem, САНУ Математичком институту, Зрењанинском суду, Центару за социјални рад Врбас, Факултету безбедности Универзитета у Београду, Историјском институту Београд, Технолошко – металуршком факултету Универзитета у Београду, Савезу студената Београд, Студентској унији Србије, Студентској конференцији академија струковних студија, Kaizen MMA Академији, борилачком клубу „Вукови“, АРС академији, Српској Православној Цркви, Епархији Рашко – призренској и Косовско – метохијској, Верском добротворном старатељству архиепископије београдско – карловачке, Саобраћајној школи Земун, РФ ПИО филијали Врбас, ДОО Макси макс-у Врбас, Медуза радњи Врбас, пекари Тривит Врбас, Основној школи „Иво Андрић“ из Будисаве, Основној школи „Свети Сава“ из Источног Сарајева, Основној школи „Петар Петровић Његош“ из Источног Сарајева, Средњој стручној школи из Источног Сарајева, ЈП Заводу за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева, Заводу за уџбенике Београд, Удружењу ратних добровољаца 1912 – 1918 њихових потомака и поштовалаца, Завичајном удружењу Јањана из Новог Сада, Православном удружењу Ходочасник, Трговинском ланцу дућана Вишњица, Веб порталу Pomogni.rs, Порталу Видовдан, Хуманитарној организацији “Пријатељ у невољи“, Ред таксију 038. Медијским спонзорима: Радио телевизија Републике Српске, Телевизија Нови сад, Канал 9 Нови Сад, Курир, Удружење новинара Србије – Војводине, Радио Градишка, Радио телевизија Прњавор, Радио Грачаница, Телевизија Херц Штрпце, Радио Словољубве, Телевизија Коперникус, ИНФО плус канал Градишка, Радио 202, Блиц, Ало. Такође се захваљујемо Општини Градишка, Културном центру Прњавор, Центру за културу и образовање Лакташи, Културном центру Градишка, Аутопревозу Градишка, Авалон студију из Градишке, Борачкој организацији Градишка, Машинском сервису из Градишке, Гимназији из Градишке, Црвеном крсту Републике Српске, Општинској организацији Градишке, КУД-у Коловит из Градишке, КУД-у Славко Мандић из Лакташа, СПКУД-у Просвјета из Прњавора, ЦКУДМ-у Веселин Маслеша Бањалука, КУД-у Пронија из Прњавора, КУД-у из Српца, КУД-у Копаоник из Лепосавића, КУД-у Звечан из Звечана, КУД-у Дукати из Ламинаца  и свим људима који су помогли и подржали нас у намери да измамимо осмех дивној дечици на Косову и Метохији.

Информативна служба Уједињене Србије

Линк ка одговарајућој фото галерији (79 фотографија)

ujedinjenasrbija.rs