Уједињена Србија > Вести > У СУСРЕТ ДАНУ ДРЖАВНОСТИ

У СУСРЕТ ДАНУ ДРЖАВНОСТИ

На иницијативу учесника највећег омладинског Форума у региону, „Форум Власина“, студенти Универзитета у Београду са својим колегама у Новом Саду и Косовској Митровици организовали су акцију „У сусрет Дану државности“.

 Циљ акције био је да се код студената „подигне“ свест о очувању националног и културног идентитета кроз истицање државних симбола Републике Србије.  Студенти су организовали радионицу на тему „Сретење као значајан дан у историји Србије“.  Тема ове радионице је мотивисала многобројне студенте да се самоиницијативно организују и истакну национална обележја у многим студентским домовима у Србији.

Акција која је организована у студентском дому  „4 април“ на Вождовцу, студентском дому „Краљ Александар I“ и студентском граду на Новом Београду  је позитивно изненадила суграђане који су са одушевљењем поздравили иницијативу студената.

Студенти као један од мотива за овакву акцију истичу да је свуда у свету нормално истицати државне симболе и заставе а као пример наводе САД, Хрватску, Русију, Грчку.

Подсећамо да је Дан државности Србије државни празник Србије који се празнује 15. и 16. Фебруара, а успостављен је у спомен на дан када је подигнут Први српски устанак 1804. године,  и дан када је 1835. године у Крагујевцу издат први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

Овом акцијом студенти желе да подстакну и мотивишу своје колеге, суграђане као и државне органе Републике Србије да се укључе у акцију празновања Дана државности истицањем националних симбола Србије. #студентизаСрбију #studentizaSrbiju

ujedinjenasrbija.rs