Уједињена Србија > Вести > Укратко о нама и пројекту

Укратко о нама и пројекту

Поштовани, студентска добротворна организација Центар за координацију „Уједињена Србија” је невладина, нестраначка, непрофитна у свом остваривању циљева и задатака усвојених статутом ове организације који је правно одобрен и верификован од Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Потекла са Факултета безбедности Универзитета у Београду 2008. године, данас окупља студенте Београдског и Новосадског Универзитета. Повод окупљања студената и оснивање ове организације било је нелегално самопроглашење „Косова”, а узроци и разлози су дубљи и тичу се реалне и конкретне подршке младим колегама и вршњацима који су остали да живе на Косову и Метохији, а који су данас смештени у малим еклавама (гетоима, за које смо мислили да су у 21. веку давна прошлост).

Мисија постојања организације је пружање хуманитарне, психо-социјалне и сваке друге помоћи као и подршке, превасходно, омладини која се већ десет година налази у јако тешкој ситуацији, а за то ни најмање није крива нити је заслужила то што јој се дешава. У досадашњим напорима урађене су многе конкретне активности како би се овој популацији олакшао живот, а огледају се у новчаним донацијама, храни, одећи, лековима, колективним одласцима, заједничким дружењима, спортским активностима као и многим другим. Поред ових, студентска добротворна организација се бави и алармирањем светске и домаће јавности о кршењу права над Србима и осталим неалбанцима на Косову и Метохији, а то чинимо кроз многобројне трибине, семинаре, предавања и изложби фотографија широм Републике Србије и региона који за циљ имају ширење истине о јако тешком животу српске омладине на Косову и Метохији.

Имајући у виду горе наведене активности и задатке желимо да изађемо са новом врстом пројекта који отвара видике и пружа нове могућности за рад на доприносу и напретку целокупној ситуацији живота омладине у енклавама као и њиховом повезивању са вршњацима из других градова. Пројекат „Косово и Метохија је душа Србије“ је замишљен као образовно-васпитно информативни и намењен је омладини у средњошколском узрасту. Циљ је вишеструк, а односи се на: подизање свести код омладине о очувању Косова и Метохије у саставу Републике Србије, значају и спознаји националних вредности, очувању идентитета српског народа, јачању демократских вредности, промоцији људских права, поред тога пројекат доприноси заштити међународног јавног права, промоцији права и слободе грађана загарантованих повељом о људским правима организације Уједињених Нација, учењу о својој прошлости, култури, традицији, коренима, обичају, вери и значају српске културне баштине. Обзиром да пројекат има специфичну тежину јер му је циљна група средњошколска популација, његове конкретне активности подразумевају расписивање конкурса за најбољи писани литерарни рад на тему „Косово и Метохија је душа Србије“. У реализацији пројекта би биле обухваћене све средње школе на територији Републике Србије и земље дијаспоре тј. земље у региону. Средњошколци би по слободном избору писали есејске радове на задату тему, а 105 најбољих учесника (радова) би било награђено четвородневним боравком на Копаонику. Прва три места би била награђена наградом лап-топом, а сви учесници пројекта би добили по једну књигу, мајицу и монографију најбољих радова. Поред тога, за награђене учеснике био би организован семинар под називом „Наше Косово и Метохија“, као и друге занимљиве активности прилагођене популацији.

Контакт особе:
Валентино Поповић 064/512-65-75
Аљоша Филиповић 064/319-30-43

ujedinjenasrbija.rs