Уједињена Србија > Вести > ВИДОВДАН 2014. НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

ВИДОВДАН 2014. НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Студенти и чланови Уједињене Србије у периоду од 28. до 29. јуна 2014. обишли су православне светиње на Косову и Метохији и уручили хуманитарну помоћ житељима јужне српске покрајине. Помоћ се састојала у намирницима спакованим у породичне пакете, сваки приближне вредности око двадесет пет евра.

Полазак је био организован 27. јуна у касним вечерњим сатима испред просторија удружења на Новом Београду у улици Омладинских бригада 7а. Без већег задржавања административном прелазу ступили смо на тло Косова и Метохије у раним јутарњим часовима. Приликом проласка кроз јужни део Косовске Митровице наишли смо на мање проблеме са припадницима КПС-а који су, под изговором тражења „нечега“, отварали и цепали пакете хуманитарне помоћи. На сву срећу роба није уништена и пут према Грачаници је настављен у пријатној атмосфери.

По доласку у Грачаницу присуствујемо литургији у цркви Успења Пресвете Богородице. Из Грачанице упућујемо се на Газиместан где уз поприлично кашњење ипак успевамо да ухватимо делић атмосфере манифестације годишњице Косовске битке.

Са Газиместана пут настављамо према прелепом, обновљеном и уређеном Манастиру Светог Козме и Дамјана у Зочишту. Пријатна слика у Манастиру Зочиште на све путнике оставила је прелепе утиске, а у Зочишту је уручен и први део помоћи нашим сународницима.

Из Зочишта кренули смо према Великој Хочи и Ораховцу. У Великој Хочи студенти су имали прилику да уживају у производима овог краја, нарочито производима хочанског виногорја. У Великој Хочи је остављен и већи део хуманитарне помоћи. У Ораховац стижемо у вечерњим часовима где се смештамо код мештана. Приликом доласка и житељима Ораховца уручени су породични пакети као хуманитарна помоћ. Преноћили смо у Ораховцу и ујутру наставили пут према Високим Дечанима. По доласку и завршеној литургији били смо гости Братства и Игумана манастира, Оца Саве Јањића. Након гозбе, и пошто су се путници окрепили, пут настављамо према Пећкој Патријаршији где је уручен и преостали део помоћи, а из Пећке Патријаршије пут се наставља назад према Београду.

За крај, иза нас остају само лепе слике православних светиња и гостопримства наших суграђана и монаха, чувара извора српске државности. Користимо ову прилику да се захвалимо свим људима добре воље фирмама и волонтерима који су подржали хуманитарну акцију а посебно се захваљујемо Канцеларији за Косово и Метохију која је и овога пута показала да брине и подржава пројекте усмерене на очување и опстанак наших сународника на Косову и Метохији.

Са поштовањем

Координатор Владимир Луковић 060 57 000 77

Председник

Валентино Поповић

У Београду, 07. 07. 2014. године.

ujedinjenasrbija.rs