Уједињена Србија > Вести > Додатак – Утисци матураната

Додатак – Утисци матураната

» Матуранти из Косовске Каменице у Козарској Дубици

Организација Уједињена Србија и општина Козарска Дубица нам је доделила тродневну екскурзију као поклон најбољим ученицима IV разреда Гимназије у Косовској Каменици.
Посетили смо Београд и Факултет Безбедности. После краћег разгледања и упознавања са факултетом кренули смо у ресторан „Десетка“, где смо после ручка и малог одмора наставили пут ка храму Светом Сави. Његова лепота и сјај који се видео ноћу нам је послужио да уживамо и направимо пуно лепих фотографија из тог дела Београда. Шетњу смо наставили по Кнез Михајловој улици, па затим после одмора у кафићу кренули смо на крајње одредиште- Република Српска и град Козарска Дубица.
Када смо дошли почели смо се распоређивати свако код свог домаћина који нас је прихватио код своје куће. Упознавање са својим домаћинима који су нас прихватили као род рођени је оставио велики утисак на нас. Гостопримство, побожност и духовитост која краси ове људе натерао нас је да се дивимо.
Посета логора Јасеновац нам је побудио најсентименталнија осећања, како по призору који смо видели, тако и по причању које смо чули, где су се на најгнуснији и најсвирепији начин убијали Срби, Јевреји и Роми, на простору од 116 ха. Снажан утисак нам је оставио и манастир Моштаница који се налази на 220м надморске висине и представља један од најлепших манастира. И данас се чува копија кључа с бројем 1111. Манастир је веома интересантан са аспекта природног окружења, његове архитектуре и опстанка кроз историју.
Зближили су нас и заједнички изласци, где се уопште нису виделе разлике између њих и нас. Најтужније од свега тога нам је пао растанак…. Гледајући сузе у очима и њихово махање за нама, видело се колико су људи добри и племенити. На путу ка Косову и Метохији смо размењивали утиске и стално причали о том феноменалном народу. Остале су само успомене и нада да ћемо се опет срести и дружити…

ujedinjenasrbija.rs