Уједињена Србија > Вести > Извештај са Акције чишћења прилаза Панчевачком мосту 2. део

Извештај са Акције чишћења прилаза Панчевачком мосту 2. део

Чланови Центра за координацију „Уједињена Србија“ у суботу, 5. новембра 2011., самоиницијативно организовали су акцију прикупљања отпада на прилазима Панчевачком мосту. План је био да се, уз подршку Министарства за заштиту животне средине, рударстава и просторног планирања, Секретаријата за заштиту животне средине града Београда и Општине Палилула, уклоне депоније са свих прилаза мосту.

У акцији је учествовало 16 волонтера  „Уједињене Србије“, који су од 9 до 15 часова прикупљали отпад на потезу од Погона градске чистоће општине Палилула до Моста и од Моста према Богословији, са десне стране пута. Јавна комунална предузећа одазвала су се у механизацији, и то „Зеленило“ са једним багером, „Градска чистоћа“ са два камиона и „Београдпут“ са багером. Ручно је прикупљено 240 џакова смећа, и то највише пластичних флаша, хартије, кеса, амбалаже… Механизацијом је уклоњена депонија испод моста, при чему је извучено 20 кубика у само једном потезу, након чега је отпад одвезен на депонију у Винчу.

Акција се може сматрати делимично успешном из више разлога. Најпре због недовољног одазива волонтера наше организације, а потом и због недовољне подршке комуналних предузећа у људству. Очишћена је само једна деоница, и то не потпуно, тако да поново апелујемо да акцију треба наставити и проширити. Иако је отпад уклоњен са депоније која није чишћена протеклих седам година (према речима људи који у њеном суседству живе), недовољно је за спречавање бацања отпада, убудуће, само уклонити смеће. Неопходно је да се посече растиње које се налази на том месту, да се простор култивише травом и поставе знаци забране бацања смећа.

Јавно предузеће „Србијашуме“ није нам изашло у сусрет са обећаним дрвеним знацима забране бацања смећа, као и „Србијапут“ који су најавили подршку у механизацији и људству. На дан акције, није се појавио нико од надлежних из Општине Палилула, као ни Комунална инспекција.

Захваљујемо се свима који су подржали нашу акцију, а посебно Скупштини града Београда и надамо се да постоји иницијатива и спремност на даљу сарадњу да се оваква акција настави и развије, док год је то неопходно.

Информативна служба Уједињене Србије

Линк ка одговарајућој фото галерији (44 фотографије)

ujedinjenasrbija.rs