Уједињена Србија > Вести > Извештај са одласка на Кoсово и Метохију 25.09.2009.

Извештај са одласка на Кoсово и Метохију 25.09.2009.

Као за претходна, и за ово поклоничко путовање српским светињама на Косову и Метохији, окупили смо се испред храма Александра Невског, и кренули уз Божју помоћ.

У Косовску Митровицу смо стигли у раним јутарњим сатима, око 03:30 часова, и пошто је пратња била заказана за 5:30, искористили смо то време за шетњу кроз Косовску Митровицу и њено разгледање. Уз пратњу КПС-а,кренули смо пут манастира Зочиште на свету литургију након које су нас монаси угостили разним посластицама. Из Зочишта кренули смо ка Призрену, царском граду, у обилазак манастира Светих Архангела и храма Богородице Љевишке. По доласку у храм Богородице Љевишке, почистили смо око ње корење и траву којима ураста тај напуштени велелепни храм. Морамо напоменути да нам се на путу за Призрен придружио Харитон, монах манастира Зочиште, који је наше путовање учинио занимљивијим. У поподневним сатима кренули смо за Велику Хочу у којој смо обишли манастир Св.Јована Крститеља и цркву Архиђакона Стефана. Нисмо пропустили ни прилику да обиђемо винарију у којој се прави изврсно црно вино (ДЕЧАНСКО ВИНО).

У касним поподневним сатима смо стигли у Ораховац, где смо се сместили код својих домаћина и одморили од пута. У вечерњим сатима смо се дружили са омладином по клубовима до раних јутарњих часова. Раном зором, кренули смо пут манастира Високи Дечани, ту смо присуствовали Светој литургији након које су нас са благошћу дочекали монаси са припремљеном трпезом.

Путовање смо наставили ка Пећи, у обилазак Пећке Патријаршије, у којој су нас дочекале монахиње које су биле љубазне да нам испричају нешто о њеној историји. Наш обилазак свете српске земље завршио се у Гораждевцу, где смо обишли цркву Рођења Пресвете Богородице. Искористили смо преостало време за одмор и дружење са младима. У поподневним сатима кренули смо натраг за Београд.

ujedinjenasrbija.rs