Уједињена Србија > Вести > Извештај са пројекта „Косово и Метохија је душа Србије“

Извештај са пројекта „Косово и Метохија је душа Србије“

Поштовани,

Са изузетним задовољством Вас обавештавамо да је пројекат „Косово и Метохија је душа Србије“ у организацији „Уједињене Србије“ успешно реализован. Пројекат је подразумевао расписивање литерарног конкурса на истоимену тему по свим средњим школама у Републици Српској, Црној Гори и Србији. Пристигло је нешто више од пола хиљаде радова из Србије и Републике Српске, док је Црна Гора у потпуности изостала.

Пројекат је за циљ имао спајање средњошколаца из Србије и региона, њихово дружење и упознавање са српском културом, историјом и уопште свим оним што чини бит постојања једне нације. Пројектом је планирано да 105 ђака који су, по одлуци стручног жирија, добили највише оцене, похађају семинар „Наше Косово и Метохија“ на Копаонику у дому ученика средњих школа „Машинац“ у периоду од 28.04. до 02.05.2011. године. Констатујемо да је на семинару боравило 70 ђака као и да су од 105 изабраних проглашена прва три места. Треће место Немања Брдар из Приједора (209 стр.), друго место Ања Цвјетковић из Аранђеловца (156 стр.) и прво место Анђела Вучинић из Лепосавића (79 стр.).

За време реализације пројекта константно је волонтирало 25 волонтера, 3 координатора као и многа стручна лица која су ангажована на појединим фазама пројекта.

Стручни жири су чинили: предсеник комисије епископ Хвостански Атанасије Ракита, Матија Бећковић, Емир Кустурица, Ана Петровић (студент Филолошког факултета), Ивана Стојановић (дипломирани филолог), Сандра Поповић (студент Филозофског факултета), Бранко Стевановић (књижевник), Игор Коларов (књижевник), Драган Кулашевић (магистар Српског језика) и Миљан Стојановић (студент Учитељског факултета).

Пројекат су у потпуности подржали: Српска Православна Црква, Министарство за Косово и Метохију, Министарство просвете и науке, Министарство унутрашњих послова, председник Републике Српске Милорад Додик, Учитељски Факултет Универзитета у Београду, ЈКП Погребне услуге из Београд, компанија Naftachem, Верско добротворно старатељство архиепископије београдско-карловачке, дневни лист Политика, Red Star Shop, Министарство просвете и културе Републике Српске и др Дарко Трифуновић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

Пројекат су делимично подржали: Министарство спољних послова, Привредна комора Београда, Друштво младих уметника „Рас“ из Новог Пазара, Омладина Ужица, Савез студената Београда и Family Sport.

Организатор пројекта се најсрдачније захваљује свим ђацима који су учествовали на литерарном конкурсу, многим донаторима,члановима жирија, а посебну захвалност дугује волонтерима који су својом несебичношћу и пожртвованошћу показали да са много труда и мало средстава могу оставити позитиван траг у српској историји.

Још једном честитамо награђеним ученицима, а сви они који желе да осете део атмосфере са семинара могу нам се придружити на друштвеној мрежи Facebook, Уједињена Србија (семинар „Наше Косово и Метохија“ на Копаонику (28.04.-02.05.2011.).

Пројакт је превазишао очекивања многих, а оно што је сигурно јесте да је изашао из оквира могућности и важности самог удружења. Зато се координатори пројекта надају да ће уз подршку горе поменутих, али и многих других успети да следеће године организују пројекат по факултетима, основним и средњим школама.

Књигу „Косово и Метохија је душа Србије“ можете наћи у канцеларијама Савеза студената Београда, Балканска 4/3, од 15. маја 2011. године.

…Да не заборавимо!
Јер ако заборавимо,
И сами ћемо у забораву остати…

У прилогу можете прочитати прва три рада:

Прва награда
Друга награда
Трећа награда

ujedinjenasrbija.rs