Уједињена Србија > Вести > Посета чланова „Уједињене Србије“ месту рођења Светог Саве

Посета чланова „Уједињене Србије“ месту рођења Светог Саве

На позив оца Радослава, секретара епископа рашко-призренског и косовско-метохијског господина Артемија, чланови „Уједињене Србије“ су 25. јануара, 2010. године обишли манастир Ђурђеве Ступове, Сопоћане, Петрову цркву и место рођења Светог Саве, село Мишчићи недалеко од Новог Пазара. Повод нашег сусрета у постојбину светих Немањића био је разговор око покретања низа акција и активности за обнову колевке Растка Немањића. Уз дужно поштовање према свим српским великанима, недопустиво је да се Србину који је задужен за писменост нашег народа, не зна место рођења. Ради лакше оријентације, село Мишчићи се налази у Рашкој области, недалеко од Новог Пазара, у долини под називом Дежава по којој су српски сабори у време владавине Немањића и добили име. Данас, село је српско а становништво у поодмаклим годинама. Кроз село протиче и река Дежава а 50 метара од реке су темељи некадашње цркве за коју не постоје поуздани историјски подаци.
Што се тиче Петрове цркве у којој се крстио Растко Немањић, потоњи Свети Сава, је ремек дело и јединствен пример архитектуре на овим просторима. Иначе, она је и званично најстарија хришћанска црква на Балкану за коју постоје писани подаци још из осмог века, а темељи цркве из периода раноапостолних, тј. првог века. Када је у питању Нови Пазар или по старом Пазариште-Трговиште, и данас постоје остаци зидина који објашњавају и специфичан регион у коме су Немањићи, тачније Свети Симеон формирали уједињену српску државу.
Било је то место сталних комуникација и размена на коме су се састајали и Исток и Запад. Једном речју, раскршће свих раскршћа, што је и данас. Српска нација и народ не заслужује, нити сме да се одрекне свога учитеља, архиепископа, лекара, ујединитеља, стога позивамо све оне који осећају да припадају српској нацији, да се одазову акцијама које ће у најкраћем временском периоду бити покренуте.

ujedinjenasrbija.rs