Уједињена Србија > Вести > Посета Јадовну

Посета Јадовну

Четврту годину за редом у организацији наших пријатеља, удружења „Јадовно 1941.“ из Републике Српске се одржао парастос жртвама логора Јадовно. Јадовно представља први логор смрти у НДХ у коме је страдало више од 42 хиљаде Срба, Јевреја, Рома и Хрвата (антифашиста). Организација „Уједињена Србија“ је и ове године била присутна заједно са многобројним младим људима из разних организација и појединаца који не заборављају да одају почаст и да се помоле за многобројне невине жртве свога рода.

У петак 28. јуна, четири аутобуса поклоника жртава усташког геноцида кренуло је пут Велебита. Један аутобус у којем су били и чланови „Уједињене Србије“, пут је наставио преко Новог Сада где су нам прикључили млади људи из северне српске покрајине. Након дужег задржавања на граничном прелазу између Босне и Херцеговине и Хрватске (Изачић-Личко Петрово село) стижемо на Шаранову јаму где је одржан парастос у присуству многобројних потомока и поклоника жртава.

Услед падавина које су узроковале непроходност стазе од Шаранове јаме до врха Велебита и самог места на којем се налазио логор Јадовно, били смо приморани да се вратимо својим домовима.

Захваљујемо се нашим пријатељима из удружења „Јадовно 1941.“ ( www.jadovno.com ) што су нам омогућили да својим присуством  посведочимо страдање јадовничких мученика и овај стравичан злочин сачувамо од заборава с вером и надом да се такав монструозан чин никад више не понови.

Поред посетилаца из Србије, присуствовао је и велики број људи из Републике српске и неких градова у Хрватској, као и представници антифашиста Републике Хрватске.

Позивамо Вас да се идуће године у још већем броју окупимо и посведочимо о страдалништву јадовничких мученика.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи,

и свима у гробовима живот дарова.

 

ujedinjenasrbija.rs