Уједињена Србија > Вести > Промоција пројекта „Млада Дружина“

Промоција пројекта „Млада Дружина“

Студенти Београдског универзитета, јасно до свог циља!

Београд, свечана сала Ректората, 25.06.2013. у 18 часова – Одржана је промоција пројеката сарадње српске и руске омладине “Млада дружина“ и премијера кратког документарног филма“Селигер 2012“.

На позив шефа Федералне агенције за питања младих Русије, Сергеја Белокоњева као и студената Московског универзитета, 25 студената Београдског универзитета имаће прилику да посети форум младих лидера „Селигер“ који се одржава под покровитељством руске владе и који сваке године посети преко двадесет хиљада младих из Русије и целог света.

Српску делагацију чине млади људи са различитих факултета, који су се истакли по друштвено актвном раду, као и изузетном знању руског језика. Они ће представљати српске културно-историјске, научне и образовне вредности пред бројним учесницима, предавачима и фондовима на форуму.

Пројекат „Млада дружина“ подржан је од стране Министарства омладине и спорта, Туристичке организација Србије, Савеза студената Београда, удружења „Гепс“, „Мој херој“, као и Факултета организационих наука.

Присутнима је представљена wеб платформа www.mladadruzina.org, путем које ће се формирати мрежа српских и руских омладниских организација, али и пратити актуелна дешавања обе земље.  Представљена је и монографија „Менаџмент виртуелног универзитета дијаспоре, као комплексне организације“ проф. др Јована Филиповића, која је препозната као изузетан модел за сарадњу матице и дијаспоре једне земље.

Проф. др  Јован Филиповић поздравио је присутне у име Факултета организационих наука : “Не знам да ли у српском речнику постоји реч вишеумље, али знам да је у супротности са речју  једноумље. Чињеница је да овакви  пројекти покушавају да успоставе вишеумље и да млади људи могу препознати праве вредности. У оквиру своје друге докторске дисертације трудио сам се да пронађем концепт путем којег ће се скупити, сабрати знање,  које чува преко седам хиљада наших доктора наука широм света.  Данас се каже да вредите не због тога шта знате, већ кога знате. Мреже  које повезују људе су јако важне, а ови млади људи су то и препознали. Хвала им на томе“.

Више од стотину присутних премијерно је видело  документарни филм „Селигер 2012“, Тамаре Јаковљевић, припремљен током прошлогодишње посете форуму.  Саговорници у филму  били су учесници форума,  као и један од његових оснивача,  Сергеј Белокоњев, вођа политичке смене форума Димитриј Терновски, члан Думе и председник омладинске организације „Млада Русија „ Максим Мишченко, као и истакнути редитељ и продуцент Игрор Уголников.  Чланови српске делегације имали су прилику да се обрате председнику Руске федерације Владимиру Владимировичу Путину приликом његове посете форуму, што је такође приказано у филму.

Игор Фиљук , након пројекције поздравио је присутне у име амбасадора Русије, Алексаднра Чепурина : „ Ово је јако добар филм! Он објашњава много тога, као и питања наше узајамне сарадње. Поновио бих речи нашег председника : „Верујем да имамо заједничку будућност!““.

Координатор српске делегације студената прликом посете „ Селигер„-у,  биће Денис Маховски, вишегодишњи учесник форума.

Програм „Млада дружина“ покренут је на иницијативу студентске организације „Уједињена Србија“, захваљујући којој су претходне четири године студенти имали прилику да посете овај форум.

www.ujedinjenasrbija.rs  , www.mladadruzina.org

Кратак документарни филм можете водети на следећем линку

https://www.youtube.com/watch?v=xt8rCdbiwW8

 

ujedinjenasrbija.rs