Уједињена Србија > Вести > Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

„СЛАТКИ КАРАВАН – 2021“

Подела новогодишњих пакетићи малишанима на Косову и Метохији

Постављамо отворено питање: „Чији је наш Слатки караван“?

Поштовани представници медија,

Обраћамо вам се поводом хуманитарног пројекта „Слатки караван“ чији је циљ посета и подела новогодишњих пакетића малишанима на Косову и Метохији.
„Слатки караван“ има дугу традицију са поделом више хиљада пакетића сваке године у чему нам помажу пре свега наши грађани, хумани људи, али и организације, компаније и државне институције. У хуманитарном раду, предуслов је поверење које смо дуго градили са свим учесницима у овој акцији и изнова оправдавали.

Ове године дошло је до неовлашћеног коришћења нашег бренда и назива хуманитарне акције „Слатки караван“ од стране организације „Српска солидарност“ и потенцијалног довођења свих учесника у заблуду (грађана, донатора, организација и институција Републике Србије које подржавају пројекат).

Добили смо велики број мејлова ових дана, у којима нас збуњени и забринути грађани питају ко заправо организује акцију „Слатки караван“. Ова година је довољно изазовна услед пандемије и упркос свему се трудимо да останемо доследни према малишанима који нас очекују са пакетићима као и сваке године, те смо принуђени да реагујемо на овакве активности како би се очувао интегритет пројекта „Слатки караван“ и како сви они који учествују у прикупљању пакетића или иду са нама у посету малишанима на КиМ не би били у забуни.

„Слатки караван“ ће свакако бити реализован и овом приликом позивамо све заинтересоване грађане, организације и институције да се прикључе акцији донирањем слаткиша од којих правимо новогодишње пакетиће и непосредно делимо деци на КиМ.

Организација „Српска солидарност“ мењала је свој назив три пута, а формирана је у јуну 2015. године те никако није могла прва да организује пројекат „Слатки карван“ јер једноставно није ни била формирана у периоду када је овај пројекат покренут и подржан од институција Републике Србије (доказ у прилогу).

С обзиром на то да су неки медији већ пренели текстове о акцији „Слатки караван“ у организацији „Српске солидарности“ молимо исте да у складу са доказима које достављамо дате текстове повуку како не би дошло до забуне јавности и донатора.

На крају желимо да скренемо пажњу да ово саопштење није усмерено ка дискредитовању било које организације или појединца већ АПЕЛ свим заинтересованим актерима да заиста воде рачуна о својим активностима, јер, поучени искуством, овакве ситуације могу дискредитовати све хуманитарне организације, а нарочито могу нанети штету нашој, чији се назив пројекта неовашћено користи.
Емпатија, хуманост, поверење, али и одговорност су оно што сви који се бавимо хуманитарним радимо треба да одржавамо, подржавамо, живимо и промовишемо.

ujedinjenasrbija.rs