Уједињена Србија > Вести > СВЕТОСАВСКА ПОСЕТА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

СВЕТОСАВСКА ПОСЕТА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Гора

Поводом школске славе Свети Сава чланови омладинске организације Уједињена Србија посетили су школе на Косову и Метохији и  том приликом  деци уручили пригодне поклоне у неколико школа. Верујемо да сте већ информисали да је пројекат „Слатки караван“ пројекат са најдужом трацијом у Удружењу. Овог пута пројекат је релизован у неколико фаза, а сама расподела пакетића организована је у две фазе.

I Фаза расподеле организована је за Православну Нову годину захваљујући пожртвованости и ентузијазму младих људи, пријатеља и чланова наше организације. Пре свега треба поменути да се ова прва фаза реализовала уз несебичну подршку Канцеларије за Косово и Меохију. Захваљујући Прфесору Владимиру Павићевићу и његовим колегама са Технолошко-металуршког факултета организовано је прикупљање финансијских средстава од којих су купљени слаткиши за паковање у пакетиће. Потом треба поменути ОШ „Степа Степановић“ из Београда, црквену парохију из општине Пећинци, ОШ „Светозар Милетић“ из Београд, Бранко Хлајић са екипом, MAXI супермаркети, компанија Соко Штарк, грађанима Вишеграда, хуманитарној организацији „Пријатељ у невољи“ из Београд,  Професорима и студентима са Географског факултета из Београда, Јовану Срдићу са екипом из Сомбора, Хуманитарној организацији „Сви за Космет“, општини Ранилуг, мештанима Ораховца, монасима у манастиру Високи Дечани, монахињама у Грачаници и Игуману Михајлу из манастира свети Архангели код Призрена, судској синдикалној организацији из Зрењанина. Захвалност у име малишана на Косову и Метохији дугујемо суграђанима, људима добре воље и широког срца из Београда који су небројено пута показали да је наш народ, не само хуман већ и великодушан и брижан посебно према деци.                                                                                                                                      

II фаза  поделе пакетића погледај видео прилог организована је за Светог Саву у Гори, када се наш тим за кратко време изнова нашао на Косову и Метохији са мисијом поделе пакетића деци у неколико села у општини Драгаш. Прелепи крајолици на Шар планини оставили су нас без даха, возили смо се око сат времена од Призрена до Драгаша, и даље до села Глобочица и Враништа. У Брод и остала села овом приликом нисмо могли да идемо јер нас је чекао посао на још неколико места па је ваљало постићи доста напоран темпо. Ситуација у Гори међу горанском заједницом ништа се не разликује од  удаљених села у остатку Републике Србије, прилично тешки услови за рад, школе немају довољно материјала за рад, спортске сале без опреме, тоалети пољски и тако можемо да набрајамо до сутра. У разговору са домаћинима, који су нас пригодно угостили сазнали смо многе чињенице које се не могу чути на ТВ-у. Овде у Гори, горанска заједница трпи огромне притиске Албанаца који имајући подршку страних окупатора у последње време уз велике прење и уцене од Горанаца „прави“ Бошњаке, што само указује на још једну од многобројних злочина које чине милитантни и екстремни Албанци уз финансијску подршку криминалних организација на Косову и Метохији и Албанији. Овом приликом јавно дајемо подршку горанској заједници, а на власт у Београду апелујемо да се људи који живе у Гори додатно помогну колико је то могуће. Поред ових проблема са којима се Горанци суочавају, следе и оне другачијег облика као што су истеривање из кућа, школа, општинских зграда, претње и ако је судити по ономе што смо видели овде је хитно потребна интервенција међународне заједнице.

Наша организација ће у наредном периоду, колико буде могуће помагати наше сународнике у Гори, а људе добре воље молимо да нам се јаве ради евентуалне координације. Подсећамо вас да су Горанци привржени Србији те да њихова деца и даље уче из српске читанке.

Пакетиће смо такође проследили општини Клокот где су 26. јануара уочи Светог Саве деци подељени поклони после одржане представе наших глумаца и позоришних радника из Београдскод драмског позоришта. Погледај видео прилог

Неке од фотографија можете погледати овде

Свим члановим, волонтерима, пријатељима, донаторима и људима добре воље честитамо празник Сретења Господњег 15-ти Фебруар, ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.

Живела Србија!

 

ujedinjenasrbija.rs