Уједињена Србија > Вести > Видовдан 2010. године

Видовдан 2010. године

Ове године, као и претходних година, студентско добротворно удружење „Уједињена Србија“ организовало је Видовдански обилазак Косова и Метохије и одлазак на Газиместан на парастос Косовским јунацима.

Дана 26. 06. 2010. године. у 22 часа окупили смо се испред храма Св. Александра Невског у Београду и, уз Божју помоћ, започели смо наше ходочашће пут Свете српске земље. У рану зору 27. јуна, 2010. године, стигли смо у Косовску Митровицу. Док смо чекали полицијску пратњу, време смо искористили за разгледање града. Под пратњом кренули смо пут манастира Свети Архангели надомак царског града Призрена. У манастиру нас је дочекало монаштво које нас је као увек, и сада лепо угостило, упознавши нас са историјом манастира који је у више наврата рушен и обнављан. Такође су нас упознали и са тренутном ситуацијом и потешкоћама у којима се налазе. Након овог манастира посетили смо саборни храм Св. Ђорђа у Призрену, као и цркву Богородице Љевишке и искористили време да очистимо и средимо црквену порту. Из Призрена кренули смо у обилазак манастира Високи Дечани, где смо се поклонили моштима Светог краља Стефана Дечанског, као и манастире Пећку Патријаршију и Свете Враче у селу Зочиште, након којих смо посетили Велику Хочу и Ораховац, нашу крајњу дестинацију. У Ораховцу смо ноћили код мештана који су нас са одушевљењем примили, а време смо провели дружећи се са тамошњом омладином.

Сутрадан рано ујутру на Видовдан, кренули смо на Свету Литургију у манастир Грачаницу и Газиместан да одамо пошту палим косовским јунацима. Након тога, наш пут се наставља ка Липљану, селима Старо Грацко и Доњу Гуштерицу у обилазак српском становништву и црквама. Након дружења са тамошњим становништвом, тешка срца се растајемо од њих и Косова и Метохије, и крећемо натраг у Београд са жељом и надом у скору и поновну посету српским светињама и свим дивним, храбрим људима који су остали на својим вековним огњиштима.

ujedinjenasrbija.rs