Уједињена Србија > Вести > ЗАВРШЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СНАГА МЛАДИХ ЛИДЕРА“

ЗАВРШЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СНАГА МЛАДИХ ЛИДЕРА“

У Привредној комори Београда 16. и 17. априла 2015. год. одржана је прва конференција под називом „Снага младих лидера“.  Организатор конференције позвао је представнике цивилног сектора, омладинских и студентских организација из Србије на дводневно дружење и упознавање.  Током трајања догађаја осећала се веома позитивна атмосфера, а учесници су имали прилику да учествују у три панел-дискусије.

 Прва панел-дискусија имала је за циљ да младе оснажи и мотивише за покретање сопственог бизниса. Панелисти су успешни привредници из Србије, професори са Универзитета у Београду као и представници привредне коморе Београда.

 • Мирко Мирковић –  удружење младих привредника Србије
 • др Невен Цветићанин – научни сарадник Института друштвених наука
 • проф др Никола Тесла – европска пословна школа „Милутин Миланковић“
 • дипл. инж. Душан Ракић – секретар организације удружења информатичке делатности у привредној комори Београда
 • Владимир Луковић – модератор панел-дискусије и помоћник председника омладинске организације „Уједињена Србија“

Судећи по жустрој расправи, великом броју питања и коментарима учесника конференције, можемо закључити да је дискусија оправдала наша очекивања. Панелисти су закључили да је пословање у Србији изазов, али да је могуће. Младима су послали заједничку поруку да је потребно да што пре преузму иницијативу и самостално покрену свој посао не очекујући  помоћ државних институција.

 Други панел био је посвећен имплементацији нове националне стратегије за младе 2015-2025, која се у значајној мери директно тиче свих учесника конференције с обзиром  на  то да су учесници заправо представници цивилног сектора. Ова тема имала је за циљ промоцију националне стратегије, али и  указивање на њене недостатке. О овој теми говорили су шефови Канцеларија за младе и Савеза студената Београда.

 • Иван Јосимовић – шеф Канцеларије за младе и сарадњу са удружењима Градске управе Београда
 • Владица Несторовоћ – координатор Канцеларије за младе општине Сурдулица
 • Боријан Соковић – Савез студената Београда
 • Валентино Поповић – модератор, омладинска организација „Уједињена Србија“

Млади имају потребу за изражавањем својих ставова кроз различите културне, спортске, уметничке и образовне сфере. Како би њихов рад и ентузијазам био видљивији, млади се организују у омладинске организације, клубове, канцеларије, парламенте и друге облике формалних и неформалних удуржења. Поред ентузијазма, кога имају на претек, судећи по коментарима и занимљивим сугестијама на конференцији, младе је, такође, интересовало како остати и опстати у трећем сектору. Проблеми са којима се млади суочавају, на жалост, из Министарства омладине и спорта нико није желео да чује, тако да су остали без одговора на нека питања . Mладима треба пружити шансу за њихово усавршавање  и напредовање у различитим сферама друштвеног живота, генерални је закључак ове панел-дискусије.

 Други дан конференције био је посвећен теми под називом „Нова стратегијска платформа за сарадњу младих“.

 • Први панелиста за ову тему, Петар Станојловић, наш познати редитељ, своје излагање конципирао је у правцу проналаска смисла уопште. „Млади морају пронаћи смисао у ономе што раде, позивам све младе да на посебан и крајње креативан начин организују своје пројекте, како би скренули пажњу на себе и свој рад.“
 • Други панелиста за  ову тему био је Валентино Поповић председник омладинске организације Центар за координацију „Уједињена Србија“. Своје излагање почео је коментарима о проблемима и препрекама са којима се млади сусрећу. Као вид побољшања и решавања наведених проблема, представио је платформу за сарадњу која има за циљ да пружи знање, информације, алате, контакте и мотивацију омладинским активистима, како би својим активностима допринели развоју омладинског сектора.

Након излагања панелиста пуштен је видео-клип, који приказује младе активисте широм Европе како се удружују, мотивишу и организују разне манифестације и акције чији је циљ побољшање и развој омладинског сектора и статуса младих у локалним заједницама.

После одгледаног кратког филма, представници организација су добили прилику да представе своје организације и активности којима се баве. Представљања учесника су морала бити  краћа због недостатка времена. Следећу прилику да представе свој рад и своје успехе имаће у октобру, када ће бити организована друга конференција „Снага младих лидера“.

На затварању конференције коју је водио Валентино Поповић, представници организација дошли су до закључка да је потребно иницирати догађај на коме ће млади имати прилику да уче и усавршавају се, размењују искуства, друже и унапређују друштво у којем живе.

Овом приликом се захваљујемо покровитељима конференције, Привредној комори Београда, Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Такође се захваљујемо свим пријатељима и партнерима на пројекту, а посебно се захваљујемо свим учесницима и представницима омладинских и студентских организација који су присуствовали конференцији.

Организатор са посебном пажњом истиче да ова конференција не би била успешно организована без ангажованости наших волонтера.

ujedinjenasrbija.rs