Уједињена Србија > Вести > Доња Градина

Доња Градина

Чланови „Уједињене Србије“ су 26.04.2009. заједно са студентима Факултета безбедности посетили Доњу Градину и положили венац жртвама страдалим на овом највећем стратишту током II Светског рата од стране усташа. Делегација Факултета безбедности је прва која је дошла са Београдског универзитета да положи венце жртвама усташког логора. Наши студенти су заједно са премијером Мирком Цветковићем присуствовали помену невиним јасеновачким жртвама.

Доња Градина није „логор“ већ масовно јасеновачко стратиште, место у шуми за директне ликвидације довођених затвореника. Налази се на обали реке Саве која припада Републици Српској, иза ушћа Уне у Саву. Од укупног броја Јасеновачких жртава у Доњој Градини је на најмонструознији начин уморена најмање половина. Градина је све време постојања логора Јасеновац улазила у његов састав, као место ликвидација жртава, где су усташе вршиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Склоп концентрационих логора Јасеновац био је међу првима по страхотама, а можда и по броју жртава у окупираној Европи током II Светског рата. Његови творци су били усташки злочинци тзв.“Независне Државе Хрватске“, вештачке творевине створене под покровитељством немачких фашиста и нациста.

Данас се на простору од 156 хектара налазе 9 гробних поља са 105 масовних гробница. То говори да Доња Градина заслужује висок научни и историјски третман и медијску пажњу.

ujedinjenasrbija.rs