Уједињена Србија > Вести > „Поново код куће…“ Газиместан 2012.

„Поново код куће…“ Газиместан 2012.

„Са Косова зора свиће, свиће нови дан ….“, орило се из грла младих људи који су корачали до манастира Грачаница. Пету годину омладинска организација Уједињена Србија са својим члановима, достојанствено, на Косову и Метохији обележава један од највећих српских празника, Видовдан.

Чини се да су млади схватили зашто је толико важно тога дана бити на Газиместану, и то су посведочили својим присуством у великом броју.

Почело је Литургијом коју је служио Његова светост Патријарх српски Господин Иринеј са епископом рашко-призренским и косовско-метохијским Господином Теодосијем, и владикама Јованом Ћулибрком и Атансијем Јефтићем уз многобројно свештенство Српске Православне Цркве.

По завршетку Литургије, Патријарх је одржао беседу у којој је подсетио да су многи наши преци бранећи свету српску земљу Косово и Метохију пострадали за крст часни и слободу златну. Такође, у беседи је истакао како се осећа „свој на своме“, и како је „поново код своје куће“. Потом је уследила кратка беседа Епископа Теодосија и уручење новчаних награда за мајке које имају четворо и више деце.

Парастос српским јунацима на Газиместану, уз велики број младих људи који су дошли из свих крајева Србије и Републике Српске, такође је служио Патријарх српски Г. Иринеј, који је истакао да морамо бити достојанствени у свим приликама без обзира на искушења која нас чекају. Заиста искушења и проблема је било на сваком кораку. Почевши од административног прелаза када су нашим људима почели да одузимају мајице са натписима „Србија“, па све до пуцњаве и рањавања на десетине младих људи којима није било дозвољено да дођу на Газиместан. Испланирани сценарио застрашивања наставио се тако што су албански хулигани бацали молотовљеве коктеле и каменице на незаштићене ђаке који су се возили у жутим ђачким аутобусима (том приликом је повређено више од 10 дечака и девојчица који су збринути у болници у Грачаници). По завршетку парастоса чланови организације су се упутили у Косовску Митровицу заједно са ђацима из Прве београдске гимназије.

Без обзира на све провокације албанских хулигана охрабрујемо све младе људе да и следеће године пођу са нама како би обележили велики српски празник Видовдан.

ujedinjenasrbija.rs